Vackert belägen gård i Tenninge Furudals Bruk med unik natur och kulturmark

 • 4 950 000 kr

Nu är den vackra Tenninge Gård till salu belägen i Furudals Bruk med helt unik natur och fantastisk kulturmark med historia från 1700-talet. Här finns ca 98 ha mark med strandmark, skogsmark, ängsmark och en forsande å. Perfekt för den som vill driva kursverksamhet, hästgård, äventyrsverksamhet med kanotpaddling, fiske, jakt eller för rekreation. Här finns alla möjligheter. Endast ett par kilometer bort finns golf, cafe och livsmedelsbutik samt bussförbindelser till Rättviks centrum.

Med sina ca 98 ha mark är Tenninge gård en unik plats med många möjligheter. Här finns allt från strandmark till forsande å och härlig natur.

Tenninge gård ligger i Furudals Bruk och har tillhört det stora bruket på 1700-talet med järnframställning. Här byggdes en hytta på mitten av 1700-talet och mycket av slaggprodukterna ligger fortfarande kvar i området. Här finns det rikligt av Bergslagsten i naturen där både den blåa och den gröna stenen finns att hitta. Husgrunderna är byggda av den vackra Bergslagstenen med sitt glasartade utseende.

VD | Fastighetsmäklare

Kjell Johansson

070-715 45 81

Skicka e-post

Mäklarassistent

Lilian Essenberg

08-641 10 00

070-715 45 82

Skicka e-post

Intresserad av den här bostaden?Fakta

 • Pris:

  4 950 000 kr

Säljtankar?

Funderar du på att sälja din bostad?
Vi kontaktar dig!

Byggnad
 • Boarea: 170
 • Biarea: 30
 • Kommentar till Areauppgifter: Areauppgifter enligt taxeringsinformationen
Byggnad
 • Rumsbeskrivning: Rumsbeskrivning
  Boningshuset
  Stort boningshus om 170 m² i två plan och torpargrund. Entréplan med kök, matsal, vardagsrum och badrum.
  Övre har stort allrum med öppen spis och utsikt över naturen.
  Det finns två mindre sovrum samt ett stort renoverat sovrum med högt i tak.

  Festlokal
  Renoverad festlokal med vackert tegelgolv, ljusputsade väggar och stor eldstad centralt placerad i rummet. Här finns sittplatser både vid runda bord gjorda av slipsten och rektangulära bord i massivt trä. Bardisk med indraget vatten och avlopp. Vatten och avlopp är inte använt på länge och vet därför ej dess skick. Taket är av äldre modell.

  Förråd
  Intill festloka len finns ett timrat förråd som har används som djurstall. Här finns möjlighet att inreda huset till gästhus eller göra ett fint stall med 2-3 box platser.

  Stor lada
  Lada med stor loge för förvaring av hö alternativt göra om till en stor kurslokal. Trapp finns till detnedre planet med en gammal ladugård, garage och förråd. Här finns även ett äldre elverk med dieselmotor samt en stor dieseltank.

  Gästhus
  Gästhus timrat samt en vägg i Bergslagssten. Här finns två sovrum, kök samt stor klädkammare. Gästhuset är sammananbyggt med ett vagnslider och ett gammalt stall.

  Vagnslada/förråd
  Intill gästhuset finns en stor timmerbyggnad som man tro­ ligtvis har använt för att förvara vagnar och trillor i.Jordgolv och fint timrade vägga.r

  Härbre
  Charmigt dockskåpsliknande härbre med en bädd och utsikt över naturen.

  Småstugor
  Vid infarten till gården finns två små timmerbyggnader med lågt tak, utan fönster samt med jordgolv.
Tomt
 • Summa pantbrev: 3 650 000 kr
 • Rättigheter / Gemensamhetsanläggningar:

  Rättvik Furudal FS:24, Rättvik Furudal S:19, Rättvik Furudal S:20, Rättvik Näset GA:3, Rättvik Näset S:1, Rättvik Näset S:25

  Planbestämmelser:

  Fornlämning, Biotopskydd (2003-12-02), Biotopskydd (2003-12-03)

Övrigt
 • Beskrivning: Bergslagssten kallas slaggen som är en restprodukt vid järnframställningen på 1700- och 1800-talen. Bergslaggstenen bildas då ugnen har tillräckligt hög temperatur för att förglasa malmen. I äldre slagg syns ibland enstaka spår av förglasning, och även i moderna slagger förekommer ofta mindre ofullständigt förglasade partier.

  Bergslagssten är slaggen som bildas vid metallsmältning. Slaggen flyter överst på smältan och tappas ut ur masugnen före metallen. Slaggen finns i alla möjliga färger och strukturer. Det som utmärker Bergslagssten är just färgen och konsistensen. Färgen kan skifta från ljusblå över klarblå och mörkblå via grön till svart. Utseendet beror bland annat på vad den innehåller för mineralämnen. Strukturen är glasliknande och spröd. Av slaggen gjöts slaggtegel, där den flytande slaggen leddes direkt från ugnen i sandformar.
  Runt om i Bergslagen murades hus av slaggsten och många byggnader står kvar än i dag. Den färgade stenen, särskilt den blåa, används gärna som utgångsmaterial till smycken. Slipad och polerad samt fattad i ädel metall blir Bergslagsstenen till en omtyckt souvenir från Bergslagen.


  Fakta om Furudalsbruk
  Furudals bruk är beläget vid Oreälven, långt norr om det egentliga Bergslagsområdet.

  När Bruket anlades i början på 1700-talet var konkurrensen redan hård om den skog som var nödvändig för träkolsfram­ ställ ningen, därför började bruken spridas ut över Mellan­ sverige. I Dalarna tilläts det till exempel inte några nyanlägg ningar inom ett stort område kring Falu Koppargruva.

  1709 anlade "Mechanique capitainen" Birger Elfwing Furu­ dals Bruk som ett styckebruk. Här skulle det huvudsakligen tillverkas kanoner för Karl Xll's krigståg i Europa. Bruket hade från början två hammare med två härdar samt två plåtham­ mare med vardera en härd. Järnet till tillverkningen kom från egna gruvor i Falun och Leksand.

  Den första patronen Birger Elfwing var något av Dalarnas egen Leonardo da Vinci. Han var en för sin tid synnerligen välutbildad person som bland annat hade haft Christoffer Polhem som lärare. Elfwing lämnade efter sig illustrationer på undervattensbåtar, snillrika vatten- och luftdrivna tröskor, lättmanövrerade anfallskanoner, fartygskompasser med mera.