Charmigt missionshus uppfört 1931 beläget i vackra Roslagen ca 3 km söder om Älmsta 200 m till buss

 • 4 rum varav 2 sovrum

Detta charmiga missionshus uppfört 1931 med originalinredning intakt kan nu bli ert, ta chansen och skapa ett boende utöver det vanliga som nu kan bli ert nya alldeles unika och personliga boende.

Varmt välkommen till denna unika fastighet belägen i Massum i vackra Roslagen beläget ca 3 km söder om Älmsta samhälle endast en och en halv timmes bilresa från Stockholm. Lätt att även nå med allmänna kommunikationer, bra bussförbindelser till och från fastigheten från Stockholm och Norrtälje med SL, busshållsplats ca 200 m. Tillgång till stora närliggande naturområden och vidsträckta utsikter över åkrar samt nära genuina Väddö och havet, se områdesbeskrivningar nedan.

Missionshuset om ca 130 m² disponerar i dag över fyra rum och 2 kök.

Det finns två alternativa entréer, den ena direkt in i den stora kyrkosalen med ett fantastiskt ljusinsläpp alt in i hallen/trapphuset via kök och ett rum vidare in till kyrkosalen.

På övre plan finns en lägenhet om 2 r o k, en f d vaktmästarbostad. Huset har renoveringsbehov.

Allting är intakt i missionshuset med ursprung från år 1935, altare och annan originalinredning finns kvar. Takhöjden i kyrkosalen är ca 5,5 m med mycket ljusinsläpp från vackra höga och ståtliga fönster, spröjsade och med spetsig översida. Stora salen renoverades 1955, då bl a estraden med predikstol i mitten kom till, salen har golv av furubräder och väggarna och taket är målade i ljusa färger.

Stommen är av trä, klädd utvändigt med liggande träpanel. Taket har tegelpannor.

Huset omgärdas av en lummig trädgårdstomt om 1 634 m², här finns även en uthusbyggnad som kan göras om till gästboende eller bastu.

Massum är ett litet samhälle med gamla anor. Historiken är att en missionsförening bildades i Väddö omkring år 1860 och anslöts till EFS 1894.

Massums missionshus byggdes 1931 och byggmästare var Reinold Karlsson, Massum. Hela bygden hjälpte till med bygget. Man beslöt vid ett sammanträde i december 1930 att utse en person för varje by i närheten att tigga timmer eller andra material till byggnationen.

Missionsföreningen hade 1993 sju medlemmar. Man har haft två egna gudstjänster per år, en på våren vid årsmötet och en på hösten dessutom har man haft gudstjänster gemensamt med Väddö församling fyra gånger om året. Annan verksamhet har inte förekommit.

Varmt välkomna till missionshuset i Massum !

NÄROMRÅDET

Norrtäljes service finns på resvägen från Stockholm och övrig behövlig service, restauranger och matbutiker finns i Älmsta samhälle inom ca 3 km som är en av huvudorterna i norra delen av Norrtälje kommun, där finns bl a en välsorterad matbutik, apotek, vårdcentral, caféer, restauranger, gym, bibliotek och bank. Väddö golfbana finns inom räckhåll. Sjöfartsmuseet i Älmsta innehåller minnen från bl a Väddö-Björkös storhetstid då var och varannan innevånare ägde ett rederi eller åtminstone ett segelfartyg. Många båtar byggdes också i vikarna runt Björkö och många vackra redargårdar finns ännu kvar. http://www.sjofartsmuseet.se/

Ett trevligt utflyktsmål är Grisslehamn, inom ca 30 minuters bilresa, och här finns det topprenoverade och mycket populära Hotell Havsbaden med spa och som även har matservering och bar med uteplatser och utsikt över hamnen. En glass i hamnen eller ett besök på Albert Engströms gård i Grisslehamn och efter det en god fiskgryta hos Lotta i hamnen. Lotta i hamnen är populärt och öppet under sommarhalvåret. Härifrån kan man även ta Eckerölinjen över till Åland som en dagsutflykt.

Området runt omkring är levande och växande med många entreprenörer som satsar på närproducerat med spännande kvalitetsprodukter och kvalitetslivsmedel. Bland några kan nämnas närbelägna Musko-rökeri och gårdsbutik, Edblads Butik med Restaurang och Café där ni kan njuta av trevlig shopping eller lunch. Ni kan också njuta av en kaffe och hembakt ute på Edblads trädgård, https://www.edblad.com/se/edblad-koek - båda passeras på vägen till Bagghusbron över Väddö kanal till Väddö-Björkö. Här finns även samt Väddö gårdsmejeri, Fogdö lax, Roslagskött, Senneby trädgård och Kröns trädgård.

Vid Bagghusbron följer Roslagsleden Väddö kanal till Älmsta. Längs kanalen finns ett av Väddö turistråds utmärkta smultronställen – Roslagens sjöfartsmuseum – vid Kaplansbacken. Museet har fantastiska samlingar från Roslagens sjöfart genom tiderna.

Väddö kanal är ursprungligen ett naturligt vattendrag. Flera upprensningar har gjorts under århundradenas lopp, de första redan på Gustav Vasas order under 1500-talet. Under 1700-talet var leden inte farbar längre och 1820–1840 grävdes Väddö Kanal. Den fick då den sträckning vi känner igen i dag och öppnades för trafik år 1835. Kring år 1900 rätades, breddades och fördjupades farleden och fick den utformning den har än i dag.

Det finns ett flertal sommarkrogar, Restaurangen Barnens Ö Krog & Scen vid Barnens Ö - http://barnenskrog.se/ - som ligger härligt belägen vid vattnet med sjöutsikt och nås med båt. I Simpnäs, ca 2,5 mil från fastigheten finns ett fint hamncafé med musikunderhållning vissa kvällar och även restaurang Lotsvillan med trevlig uteservering. Därifrån går även passbåten till Arholma med caféer, restaurang m.m. Med båt är det också nära till restaurangerna på Lidö och Fejan och till öarna i yttersta havsbandet.

Även på Väddö-Björkö i Väddö Backa finns en året-runt-öppen ICA butik med generösa öppettider som förutom livsmedel även erbjuder färsk fisk sommartid samt även tips/lotter/Systembolags- och Apoteksombud.

Vid Björkövarvet finns båtplats- och reparationsmöjligheter och i Simpnäs finns även sjöfarts/skärgårdsmuseum, shop och kiosk. Härifrån kan man även ta passbåt över till Arholma ö där det finns ett fint vandrarhem och en gammal dansbana med underhållning några gånger per sommar. På Arholma finns Arholma Nord med krog och anläggningen Batteri Arholma.

Med egen båt från Väddö kanal kan du åka norrut med skyddad båtfärd till Älmsta och vidare norrut via Väddöviken upp via innerskärgården i norr med Singöfjärden och Galtfjärden innanför Fogdö, Singö vidare till Östhammar alt till Grisslehamn med öppna Ålands Hav utanför.

Åker man istället Väddö kanal söderut så infinner sig runt hörnet Arholma och Simpnäs med ovanstående utbud alt eller en skyddad båtfärd söderut över Lidöfjärden vidare in till Norrtälje för att shoppa och äta en god matbit vid någon sjönära restaurang alt en båtfärd söderut förbi Rådmansö ut till en annan fantastisk ytterskärgård.

Björkö är nog mest känt för sina barnkolonier. Området inköptes 1911 för insamlade Barnens Dag-pengar. Den som färdas vägen mellan Älmsta och Björkö-Arholma passerar på tre kilometer de flesta av de olika barnkolonierna. Huvudanläggningen Assögården har restaurang, badplats, och fiskestuga/sjukstuga.

Välkommen att samtidigt upptäcka denna fantastiska och genuina del av norra Roslagen samt dess storhet till skärgård med Ålands hav som granne !

Läs hela beskrivningen här

VD | Fastighetsmäklare

Kjell Johansson

070-715 45 81

Skicka e-post

Fastighetsmäklare

Laila Hedestig

070-792 75 46

Skicka e-post

Såld

Detta objekt är sålt!

Ring oss för info 08-641 10 00

Fakta

 • Area:

  130 m²

 • Rum:

  4 rum varav 2 sovrum

 • Objekttyp:

  Fritidshus

 • Tomtarea:

  1 634 m²

Säljtankar?

Funderar du på att sälja din bostad?
Vi kontaktar dig!

Interiör
 • Antal rum: 4 rum varav 2 sovrum
 • Boarea: 130 m²
 • Källa för area: Areauppgifter enligt taxeringsinformationen
Byggnad - 1 ½ plan
 • Typ av byggnad: 1 ½ plan
 • Byggnadsår: 1931
 • Fasad: Trä
 • Fönster: 2 -glas kopplade
 • Tak: Tegelpannor
 • Grundläggning: Torpargrund
 • Uppvärmning: Vedspis, fotogenkamin, direktverkande el
 • Vatten/Avlopp: Ej avlopp och vatten indraget till fastigheten, finns en grävd brunn på fastigheten , handpump fungerar ej
 • Energideklaration utförd: Ej utförd
Taxering
 • Taxeringsår: 2019
 • Typkod: 827, Specialenhet, ecklesiastikbyggnad
Tomt
 • Tomtarea: 1 634 m²
 • Rättigheter / Gemensamhetsanläggningar:

  Gemensamhetsanläggning: Norrtälje Massum GA:3

Kartor